“Toen ik met de cito bezig was voelde ik niet echt dat het spannend was, maar het werd in mijn hoofd zóóóó druk dat ik helemaal niet meer goed de som kon maken. Ik heb toen een hele tijd voor me uit zitten kijken.” 

“Dat lijkt me wel heel lastig, want je wilde zo graag de som oplossen en verder gaan.”

“Ja”

“En is het je ook gelukt om verder te gaan?”

“Ja”

“Hoe heb je dat dan gedaan?”

“Ineens was mijn hoofd weer leger en kon ik weer verder gaan”

“Waar heb je aan gedacht, dat je hoofd weer leger werd?”

“Dat weet ik niet meer. Ik heb niet zoveel gedacht. Ineens kon ik weer de som doen.”

“Wat fijn voor je.”

Het kind weet van zichzelf heel goed hoe het precies in hem/haar werkt. Net zoals wij allemaal kan het weleens voorkomen dat een kind blokkeert. Dat er spanning is voor een repetitie of voor een spreekbeurt en dan wil je heel graag het goed doen maar het lijkt wel alsof je hoofd niet verder wil. Je kan een aantal tips geven aan je kind (of aan jezelf)

– het is niet erg als je even dichtklapt of het niet weet. Dit gebeurt iedereen weleens. Haal een paar keer diep adem door je neus en uit door je mond. 

– geef jezelf een aantal oppeppers: ik kan dit wel, het gaat me wel lukken.

– bij een spreekbeurt of presentatie kan je ook hardop zeggen dat je het spannend vind. Door het te zeggen valt de spanning al meer weg. 

– soms is het ook goed om het tegen de meester of juf te zeggen. Die weet dan dat je het heel spannend vind en kan er rekening mee houden.

– voor sommige kinderen en volwassenen is het fijn om te bidden. Je kunt aan God vragen of Hij je rust wil geven en jou wil helpen om je te concentreren.

– je kunt ook je gedachten heel even afleiden van de spanning en de toets door aan iets fijns te denken. Dan voel je je weer blijer worden en gaat dat spannende gevoel een beetje weg. 

– als je als vader of moeder wil vragen hoe het is gegaan met je kind kun je kijken naar bovenstaande vragen. Ik stel deels open vragen, ik geef erkenning. Ik geef het kind het gevoel dat ik luister en aandacht voor hem heb. 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Delen op social media