“Misschien is het leuk om een omdraaidag te houden” zeg ik tegen man en kinderen tijdens het eten.”

Dat betekent dat de rollen een keer omdraaien, de kinderen (boven 10 jaar oud) zijn voor 1 dag de baas in huis.

“Nou zegt mijn man, dat doen we dus mooi niet.”

“Yes zegt mijn zoon, dat is helemaal een vet idee. Dat doen we”

 

In gezinnen met tieners kan er heel veel strijd over de regels zijn. De ouders klagen over hun kroost dat zij ‘nooit eens een keer zonder strijd iets doen’, dat ze überhaupt nooit iets doen behalve de voorraadkast leeg eten en dat ze liggen te luieren in bed en zich gedragen alsof het een hotel is. De tieners klagen over hun ouders dat ze veel te streng zijn, dat ze altijd maar zeuren en dat hun het leven wordt zuur gemaakt door alle regels in huis. En wie heeft er gelijk of ongelijk?

Voor ouders is het de kunst om juist in deze cruciale periode in het woelige leven van hun tiener, naast hem/haar te gaan staan in plaats van tegenover. En dat kan door meer wederzijds respect en begrip. Door regels op te leggen wil je je kind laten begrijpen dat jij weet wat goed is voor jouw kind, dat jij de baas bent in huis, dat jij de regie hebt. Het ontbreekt  maar al te vaak aan een dialoog hierover en zonder gesprek (een wederzijds gesprek) is onbegrip en strijd vaak een gevolg.

Met de omdraaidag draaien de rollen voor een keer om. Maar dan ook echt in alles. Jij gedraagt je zoals jouw tiener zich gedraagt en jouw tiener heeft voor die dag de verantwoordelijkheid voor wat er gegeten wordt, voor de boodschappen, en moet jou motiveren om iets te gaan doen, maar jij gedraagt je als een tiener dus jij wil niet zoveel:)

Kortom: jouw tiener krijgt meer inzicht in hoe dit werkt en stapt in jouw positie en jij ook in de positie van jouw tiener. Wat hieruit gegarandeerd voortvloeit is een gesprek. Je kan hier op doorvragen: hoe was dit voor jou, wat vond je fijn en wat vond je vervelend? Het schept een band en waarschijnlijk ook humor, en misschien ook frustratie (omdat alles zelf doen en bedenken best lastig is)

Bij ons aan tafel was mijn zoon inmiddels al minder enthousiast geworden omdat hij begreep dat er dan best veel klusjes voor zijn rekening komen. 

Mijn man werd steeds enthousiaster:)

Het is best interessant om bij jezelf na te gaan wat dit bij jou oproept als je dit zo leest. Bij mijn man was het in eerste instantie: no way. Waar ben je bang voor? Dat ze de macht over je gaan krijgen, of volslagen uit de ban springen of…of…

Bij ons was het in elk geval al aanleiding tot een leuk gesprek aan tafel over hoe zo’n dag eruit komt te zien.

Mocht je het een interessant idee vinden maar weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken? Neem gerust contact met me op. Stuur een mailtje naar annette@heppiekids.nl dan help ik je verder.

 

 

Deel dit bericht

Delen op social media