Mijn zoon giechelt en fluistert: mam, dat ding lijkt op een piemel ha ha ha….
“Lijkt dat ding op een piemel vind je?” vraag ik hardop.
“Ssssst…..niet zo hard!!!”
We staan namelijk in een drukke winkel, en de schaamte over ‘verboden’ woorden neemt nu toch wel toe.

“Verboden’ woorden
Dat zijn de woorden die we niet zo netjes vinden om hardop te zeggen.
Dat zijn de woorden waar we vaak een ongemakkelijk gevoel bij krijgen.
We worden bij die onderwerpen een beetje zenuwachtig en schuifelen op de stoel. Je kind stelt namelijk steeds meer vragen. En dat is al helemaal ongemakkelijk, want dan moet je ook nog een antwoord verzinnen.

De juf bij mijn zoon op school pakte het slim aan.
Op een bepaald moment ging de seksuele voorlichting over piemels en vagina;s. De kinderen kregen de tijd om flink veel woorden te noemen die hiermee te maken hadden, om te giechelen en te lachen naar hartelust. En na die tijd kon er serieus over gepraat worden.

Ik heb geleerd dat de beestjes bij de naam noemen (overal kan over gepraat worden hier in huis, niks is gek) het allerbeste werkt. Zo heb je gesprekjes aan tafel waar het kan gaan over alle “p” woorden die je maar kan bedenken, lach je er over en is het weer klaar.
Daarmee is het voor je kind makkelijker om ook later bij jou te komen met vragen op dit gebied. Hoe zenuwachtiger en moeilijker je er op reageert, hoe nieuwsgieriger ze worden.

Trouwens  de andere ‘p’ woorden van poep en pies, zijn ook belangrijke gespreksonderwerpjes die geregeld eens besproken kunnen worden. Als je kind nog klein is heb je goed in de gaten hoe het er allemaal uitziet. Maar als ze zelf naar de wc gaan, ben je er niet meer bij. Stress, ongezond eten, ziekte, hebben vaak gevolgen voor de maag en darmen. Ik vraag geregeld aan mijn kind hoe het er uit ziet, of het makkelijk gaat. Ik leer mijn kinderen om ook te kijken naar hun poepje en plasje.

Kortom: alle ‘p’s zijn welkom en zeker niet verboden.
Zet je eigen ongemakken aan de kant en bedenk hoe belangrijk het is om hier open over te praten. Dan leert jouw kind dat alles bespreekbaar is.

Ik ben benieuwd: is bij jullie thuis alles bespreekbaar of vind je het ook lastig? Laat het me hier weten

Groetjes Annette

Deel dit bericht

Delen op social media