Twee keer per jaar geef ik de workshop Hartverwarmend Opvoeden.

De workshop is bedoeld voor ouders die graag meer begrip willen krijgen voor hun kind. Die meer inzicht willen krijgen in wat er in de koppies omgaat, waarom ze bepaald gedrag vertonen en hoe ze kunnen aansluiten bij hun kind, hoe ze beter kunnen communiceren.

Elk kind is anders, en daarom heeft elk kind ook een andere aanpak en aandacht nodig. Dat maakt opvoeden ook zo afwisselend. Het is nooit saai. En net als je denkt: nu heb ik de goede manier gekozen, dan werkt het de volgende keer weer anders.

Elk kind moet echter een bepaalde ontwikkeling doorlopen. Een ontwikkeling die gaat richting zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En hoe kan je dat nou goed begeleiden? Ik zeg altijd dat naarmate de kinderen ouder worden je minder gaat opvoeden en meer coachen. Je geeft ze steeds meer ruimte om te ontdekken en te ervaren. Ook de moeilijke kanten van het leven moeten ze leren aanvaarden. Teleurstellingen, pijn, verdriet. Leren gaat met vallen en opstaan. Als je als ouder de pijnpunten allemaal wegneemt, zullen ze niet leren hoe ze ermee om kunnen gaan. Het is denk ik de kunst om zoveel mogelijk ‘op je handen te gaan zitten’ en tegelijkertijd te laten merken dat je er altijd voor ze bent als ze dat nodig hebben.

Ook als je kind een beperking of stoornis heeft, is de ontwikkeling van alle ‘zelfjes’ erg belangrijk. Ik heb een dochter met ernstige motorische beperkingen en spraakmoeilijkheden. In een bepaalde mate zal ze altijd afhankelijk zijn van anderen, maar toch is het superbelangrijk dat ze op die gebieden waar zij zelfstandig kán zijn, we haar daar ook in stimuleren. Als je je als ouder afvraagt hoe je dat moet doen, neem dan contact op. Ik wil met je meedenken.

Hartverwamend Opvoeden doe je als je:

– afstemt op je kind, als je naast je kind gaat staan

– je respect hebt voor je kind. Als je respect geeft, krijg je ook respect terug

– je kind helpt om te ontplooien, op te bloeien en te groeien naar een zelfstandig individu

– je kind kunt erkennen, troosten in wat hij/zij voelt of denkt. Dat je kind mag zijn wie die is

Op 8 september aanstaande geef ik de workshop weer. Wil je meedoen? Kijk dan voor meer informatie en voor aanmelden op deze website.

 Groetjes Annette

 

Deel dit bericht

Delen op social media