Heppie Kids is een poosje geleden al verhuisd, nu zitten we in een tijdelijk ‘huisje’ om in augustus weer naar een vaste stek te gaan. Daarover later meer…. De dieren in Heppie Kids hebben het er een beetje moeilijk mee. Zo’n verhuizing is ook niet niks.

Het schildpadje op mijn hoofd, vind omgaan met veranderingen heel moeilijk. Het liefst zit hij de hele dag op mijn hoofd, of onder mijn oksel of klampt zich vast aan mijn been.

De uil is heel erg nieuwsgierig en onderzoekend. Hij wil dan ook alles weten en wil tot in detail weten wat we gaan doen, wanneer we dat gaan doen, hoe we dat gaan doen en begint dan weer opnieuw met vragen. Zowel hij als ik worden daar erg moe van.

De duif vind het vreselijk hoor al dat ge-heen-en-weer. Hij wordt er boos van! Regelmatig krijgt hij driftbuien en stampt met zijn voeten op de grond. Hij kan er niks aan doen, met al die veranderingen gaan er stuiterballen stuiteren in zijn hoofd en voelt hij zich heel ellendig.

Drie verschillende dieren, drie verschillende emoties en reacties op veranderingen. Dit gebeurt bij de kinderen ook. Een verhuizing is een hele grote verandering, maar ook kleine veranderingen kunnen het leven van een kind al aardig overhoop gooien.

Wat kan je doen als ouders om je kind hier zo goed mogelijk doorheen te loodsen?

– Het allerbelangrijkste is erkenning geven voor de emoties. Erkenning geef je door te laten blijken door je houding en woorden dat je je kind ziet en begrijpt.

– Bouw in zo’n roerige periode wat rustmomentjes in die oud en vertrouwd zullen voelen. De vaste rituelen zijn in deze periodes extra belangrijk

– Realiseer jezelf dat dit gedrag tijdelijk is. Dat jullie hier even doorheen moeten.

– Bereid je kind zoveel als je kan voor op wat er gaat gebeuren. Een kind heeft houvast nodig.

Mocht het bij je kind niet tijdelijk zijn, het gedrag, en blijft hij/zij tobben dan kan het zijn dat je kind wat meer hulp nodig heeft. Neem contact op met me en we maken een afspraak voor een intakegesprek. 

Deel dit bericht

Delen op social media